asgård / åbyen

​Boligkarréen, som er beliggende på Fragtmandscentralens gamle område i Åbyhøj i Aarhus, er én af flere nye boligbyggerier på dette sted.

Området er kendetegnet ved at være tæt på naturen med grønne oaser og i cykelafstand til Aarhus centrum. Det nye boligområde har kort afstand til gode lokale handlemuligheder med dagligvarebutikker. I nærområdet ligger to folkeskoler, Åby Skole og Gammelgårdsskolen samt en bred vifte af daginstitutioner.

Karréen er delt op i to. Én samlet del med almene boliger og én med private boliger.  

Den almene del med navnet Asgård, hvor AL2bolig har været bygherre, består af 117 boliger. De resterende 62 boliger er private. Derudover er der etableret erhverv i stueetagen.

Boligerne strækker sig fra 1 til 4 rums boliger og i størrelser fra 35m2 til 115m2. Langt størstedelen af boligerne er gennemlyste med egen altan eller en lille have i forbindelse med boligen.

Karréens bygningskrop danner ramme for et veletableret gårdrum med fine udearealer. Beboerne har ligeledes mulighed for at benytte de fælles tagterrasser til ophold og samtidig nyde den flotte udsigt. I forbindelse med karréens sydside og erhvervsdel findes et større torv, som agerer fælles samlingspunkt for hele området. Karréens bygningskrop varierer i højden og er sammen med facadernes fremspring og tilbageryk, med til at give et levende byggeri med stærke arkitektoniske referencer til de klassiske karréstrukturer, som kendetegner Aarhus.

Facaderne er beklædt med skærmtegl i tre forskellige farver, som understreger variationen i byggeriet og bryder skalaen ned i mindre enheder. Karréen fremstår dermed både som en samlet bygningskrop, men også med hver sit kendetegn. Stueetagen skiller sig særligt ud ved at forbandtet og størrelsen på skærmteglen er anderledes end skærmteglen på resten af byggeriet.

Projekt​

Almen / private boliger og erhverv

Areal

15.100 m²

Beliggenhed

Åbyen , Aarhus 

Klient 

Ejendomsselskabet Åbyen / Al2bolig 

Ydelser

Arkitekt

Periode

2020-2022

Status

Er opført  

Totalentreprenør

JCN Bolig​

Ingeniør

Sweco / ÅF

Landskabsarkitekt

ArkPlan​